De ce sa alegeti mediere inaintea instantei ?

 

Medierea are doua roluri importante :

PE TERMEN LUNG

In ceea ce priveste statul, avantajele sunt bine cunoscute de catre statele ce au implementat aceasta procedura cu mult inaintea Romaniei si anume:
01. degrevarea instantelor de judecata,
02. cresterea calitatii actului de justitie si implicit cresterea increderii cetateanului in actul de justitie,
03. scaderea costurilor aferente organizarii judiciare si altele asemenea.

Astfel, cu un numar mai mic de dosare pe rol, magistratii vor putea afecta un timp mai mare atat studiului individual cat si studiului dosarelor ce-i revin spre solutionare iar solutiile ce vor fi pronuntate au toate sansele sa contina tot mai putine erori judiciare. Mai mult decat atat, tot mai putini justitiabili vor fi nemultumiti de serviciile oferite de stat in materie de justitie.
Solutionarea conflictului prin mediere poate duce la refacerea si chiar consolidarea relatiilor dintre parti mai ales atunci cand este vorba de relatii familiale sau de afaceri. In contrapartida cu hotararea judecatoreasca care de multe ori nemultumeste una dintre parti si face sa sporeasca starea conflictuala medierea are un rol important atat in stingerea conflictului cat si in refacerea relatilor sociale ceea ce este benefic pentru societate romaneasca.

PE TERMEN SCURT

In ceea ce priveste cetateanul, avantajele sunt multiple:

01. Reducerea factorului timp, avantajul consta in reducerea semnificativa a timpului pierdut in tribunale, procese indelungate, recursuri, intalniri cu avocatul, timpul afectat urmaririi termenelor, etc. Orice persoana care decide sa puna capat unui conflict prin intermediul instantei de judecata cunoaste momentul inceperii procesului dar, cel final va fi greu de prevazut din cuza procedurilor greoaie ce trebuiesc indeplinite sau a numarului mare de dosare.
02. Eliminarea factorului stres generat fie de sedintele de judecata, de aglomeratie, de asteptare, de imposibilitatea de a fi ascultat pentru tot ceea ce ai de spus. Apelarea la instanta de judecata imprima un stres suplimentar care se poate propaga pe o perioada extrem de mare de timp generata de incertitudinea rezultatului, frica de a pierde procesul si de a trai ulterior cu frustrarea de a nu fi primit din partea autoritatilor statului raspunsul dorit.
Legislatie proces mediere Informarea obligatorie mediere
Intrebari frecvente proces de mediere si informarea obligatorie Cabinet Mediere Barbu, Breniuc si Asociatii
In contrapartida prin procedura medierii factorul stres este cu mult redus, daca nu chiar inlaturat. Sedinta de mediere se desfasoara intr-un cadru decent, onorabil si confidential in care partile isi pot expune nemultumirile legate de situatia conflictuala isi pot exprima dotinele, nevoile, necesitatile interesele astfel incat solutia este gasita de parti cu ajutorul mediatorului, este acceptata de buna voie si are sanse depline de a fi aplicata imediat.
03. Diminuarea costurilor – avantaj imediat resimtit de catre persoanele fizice sau juridice care aleg procedura medierii deoarece nu exista taxe de timbru. Costurile in procedura medierii pot fi mult mai mici decat la instanta de judecata. Mai mult decat atat, daca partile ajung sa incheie un acord, rezolvand un conflict aflat pe rolul instantelor, legiuitorul a prevazut posibilitatea restituirii taxei judiciare de timbru, indiferent de momentul in care partile au decis suspendarea procesului.

04. Confidentialitate procesului de mediere, poate fi pentru anumite persoane publice, fizice sau juridice avantjul cel mai important. Este cunoscut faptul ca majoritatea sedintelor de judecata sunt publice iar sansele ca anumite informatii sa apara in media si sa produca efecte negative asupra persoanelor implicate sunt foarte mari. Tocmai de aceea, confidentialitatea este un alt avantaj pentru oricare dintre situatiile in care partile nu-si doresc o publicitate negativa, nu doresc a fi cunoscute aspecte private ale vietii lor personale sau anumite aspecte ce tin de bunul mers al afacerilor pe care acestea le deruleaza.
05. Flexibilitatea procedurii de mediere este ea insasi un avantaj care produce efecte benefice prin alegerea acestei metode. Nu este de neglijat rata mare de succes a medierii din prima sedinata. Avantajul pe care il au partile consta in faptul ca ei stabilesc data si ora la care va avea loc sedinata de mediere impreuna cu mediatorul si nu vor fi obligati sa se prezinte la un anumit termen ca in procesul clasic la instantele de judecata.
06. Renuntarea la procedura medierii reprezinta un avantaj. Partile pot renunta oricand la mediere si se pot adresa in orice moment instantei de judecata. Medierea reprezinta o procedura care poate fi intrerupta oricand, nu este obligatorie si nu poate fi impusa de mediator. In orice moment partile detin controlul absolut asupra deciziei finale putandu-se intoarce in orice moment la situatia anterioara procesului de mediere si avand posibilitatea continuarii conflictului in justitie daca exista nemultumiri legate de solutia reiesita in cadrul discutiilor .