Dosar penal – solutionat prin mediere

Obiectul dosarului – Infractiunea de inselaciune prev. de art. 215 alin 1,2 si 3 Cod Penal (vechiul Cod Penal)

Data savarsirii faptei – 2013

Data cererii de mediere – 2015. La aceasta data dosarul penal era deja la Curtea de Apel, fiecare inculpat avea deja o sentinta penala cu executare.

speta-mediere-dosar-penal-inselaciune-ajuns-la-curtea-de-apel-solutionat-prin-mediere--x11

 

In fapt,  era vorba despre un contract intre doua societati comerciale, avand ca obiect achizitia de produse petroliere. Incheierea acestui contract de catre infractori nu a avut niciodata in vedere oferta de  vanzare de carburant la un pret foarte bun, sub pretul pietei ci, inselaciunea.

Inculpatii au incheiat un contract valabil de cumparare carburant cu o rafinarie foarte mare de pe piata romaneasca la un pret de (exemplu) 5,48 lei/litru. Au facut o oferta falsa cumparatorului  pentru al atrage,  de  5,10 lei / litru pe carburant. Au batut palma, s-a incheiat contractul, s-a eliberat factura pentru achizitionarea unei cisterne de carburant, in speta benzina. Cumparatorul a trimis cisterna sa cu soferul sau la depozitul mentionat de ofertant, cisterna a fost umpluta cu carburantul stabilit. Soferul si-a sunat seful pentrua il anunta ca  totul este ok si poate sa faca plata conform intelegerii incheiate. Plata s-a facut on-line, deci banii au intrat imediat in contul ofertantului. In mod normal, acesta trebuia la randul sau sa plateasca valoarea contractului sau catre rafinarie ( insa pretul era mai mic decat cel cu care ar fi trebuit sa cumpere carburantul de la rafinarie dar, in virtutea contractului incheiat au avut  acces la rafinarie si asa au reusit sa-l duca in eroare pe cumparator) . Rafinaria astepta plata REALA de 5,48/ litu pentru a lasa cisterna sa iasa din depozit. Bine-inteles ca lucrul acesta nu s-a intamplat deoarece ofertantul nu a facut nicio plata catre rafinarie si nici nu a avut vreodat de gand sa faca asta. Dupa ceva timp, soferul a aflat ca nu s-a facut nicio plata si cisterna trebuie descarcata. Imediat si-a sunat seful dar, din pacate totul era prea tarziu, plata a fost efectuata iar banii intrati in contul ofertantului au fost imediat directionati catra o alta societate on-line,  care la randul sau i-a distribuit. Totul s-a petrecut foarte repede. Pana au intrat pe fir organele de ancheta pentru a putea bloca conturuile banii nu mai erau.

Am preluat acest dosar asa cum spuneam mai sus dupa ce pe fond instanta s-a pronuntat, dar inculpatii au facut apel. Am luat legatura cu partea vatamata, un om deosebit, foarte serios si cooperant. Ceea ce este mai greu in aceste cazuri si mai ales in mediere este faptul ca, mediatorul vine la cererea inculpatului, multi cred ca avem o intelegere cu acesta ca il reprezentam. Dupa discutii indelungate in care i-am prezentat rolul mediatorului, a inteles ca sunt neutra si inpartiala, ca interesul meu este sa ajut partile sa ajunga la o intelegere echitabila si avantajoasa. Inculpatii isi doreau sa achite prejudiciul cauzat insa nu aveau toti banii, aveau nevoie de ceva timp insa,  parte vatamata nu vroia sa semneze nici un act cu acestia nici macar contract de mediere. Cum legea medierii prevede suspendare procesului cu cel mult trei luni trebuia  sa conving partea vatamata sa semneze contractul si sa intre in mediere. Medierea era avantajosa pentru ambele parti, inculpatii scapau de raspunderea penala conform NCP art. 244 alin(3)  “impacarea partilor inlatura raspunderea penala“. Pentru partea vatamata, avantajul era recuperarea prejudiciului deoarece in cazul in care inculpatii ar fi executat pedeapsa nu ar mai fi depus eforturi sa achite prejudiciul si nici bunuri pe numele lor nu aveau. Partea vatamata nu avea pe ce sa-i execute si nu si-ar fi recuperat niciodata prejudiciul.

Dupa multe negocieri cu partea vatamata am reusit sa semnez contractul de mediere. Acesta nu vroia sa mai semeze nici un fel de contract cu inculpatii doarece era afectat emotional de vechiul contract semnat cu acestia in care a fost inselat. Rolul mediatorului este de a garanta partilor echitabilitatea, acesta a fost motivul pentru care a incheiat contractul, INCREDEREA IN MEDIATOR.   Instanta de judecata a oferit partilor un termen pentru mediere de aproximativ trei luni. In acest interval, inculpatii au reusit sa faca rost de banii necesari pentru plata prejudiciului, am incheiat acordurile de mediere si altfel conflictul s-a stins cu bine pentru toate partile.

In aceasta speta, inculpatii au avut mult noroc. In primul rand au avut noroc ca infractiune de inselaciune in noul Cod Penal se poate stinge prin impacare, au avut noroc cu decizia ICCJ nr. 9/2015 care dezleaga clar anumite chestiuni de drept privind imparea partilor prin mediere care poate avea loc pana la ultima instanta de judecata. Au avut noroc ca partea vatamata a acceptat medierea si nu a cerut nici un leu in plus pentru toata situatia in care a fost pus,  nu avrut decat banii cu care a fost inselat, numic mai mult. Un om cu mult bun simt si foarte serios care,  daca promite ceva face. Daca nu ar fi existat medierea, ca alternativa, in aceata speta partile ar fi executat pedapsa stabilita de instanta de judecata,  iar partea vatamata ar fi ramas cu prejudiciul nerecuperat. [contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Comment’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]